Normal_school_klas_les

De PO-Raad vindt dat het onderwijs voor kinderen van asielzoekers beter geregeld moet worden. Voor deze kinderen dreigt nu een tekort aan schoollocaties, gespecialiseerde leerkrachten en lespakketten. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, benadrukt dat het heel belangrijk is dat deze kinderen zo snel mogelijk naar school gaan. Dat meldt BNR.

De kinderen van asielzoekers hebben vaak al veel meegemaakt en hebben soms zelfs al traumatische ervaringen. Juist daarom is het heel belangrijk dat ze zo snel mogelijk in een klas zitten tussen leeftijdsgenootjes, zegt Den Besten. School kan werken als een normaliserende factor voor de kinderen. Daarnaast hebben de kinderen recht op onderwijs.

De afgelopen tijd is de stroom van asielzoekers alleen maar toegenomen. Daardoor kampen scholen met te grote klassen en kunnen zij geen plek meer bieden aan de asielkinderen. Aan de scholen ligt het niet, benadrukt Den Besten, die nemen graag hun verantwoordelijkheid om de kinderen goed onderwijs te bieden. Maar doordat vaak niet duidelijk is hoeveel asielkinderen er binnen komen, zijn de risico's voor de scholen in het aannemen van personeel groot.

"Het aantal asielkinderen dat naar school gaat neemt sinds een paar jaar toe. Het ministerie ondersteunt scholen daarom op verschillende manieren bij het opvangen van deze kinderen", meldt staatssecretaris Dekker van Onderwijs. "Scholen krijgen extra geld voor hun opvang en er zijn verschillende organisatorische knelpunten weggenomen." Hierdoor kunnen basisscholen en middelbare scholen gedurende het jaar budget aanvragen wanneer kinderen van vluchtelingen zich aanmelden.

De voorzitter van de PO-Raad kaart aan dat deze kinderen uit ingewikkelde situaties komen en over het algemeen geen Nederlands spreken. “Dus hebben ze onderwijs nodig in kleine groepen. We krijgen er wel wat extra geld bij, maar met een grote groep asielzoekerskinderen kun je daar eigenlijk totaal niets mee.”

© Nationale Onderwijsgids