Normal_fietsen_schoolplein

De meeste kinderen zijn op 9-jarige leeftijd dusdanig zelfstandig dat zij alleen naar school kunnen fietsen. Veel kinderen worden echter, ook als het niet meer nodig is, door hun ouders naar school gebracht. De ouders kampen met loslaatangst, aldus de fietsersbond, meldt Metro.

De Fietsersbond heeft onderzocht hoe kinderen naar school gaan. Daaruit blijkt dat ongeveer 60 procent van de kinderen wordt begeleid van en naar school. De ouders brengen de kinderen vaak naar school. Dit doen zij met de auto, of per fiets of lopend. 
 
Gemiddeld genomen kunnen kinderen vanaf 9-jarige leeftijd echter zelfstandig naar school reizen. De Fietsersbond pleit ervoor dat meer kinderen zelf op de fiets naar school gaan. Niet alleen krijgt het kind dan meer beweging dan wanneer het met de auto gebracht wordt, maar ook staan er daardoor minder auto's rondom scholen geparkeerd. Er zijn dus zowel gezondheidsoverwegingen als verkeersveiligheidsoverwegingen. Daarnaast stelt de bond dat uit recent onderzoek duidelijk is geworden dat een kind meer leert van opgedane verkeerservaringen dan van verkeersles. 
 
De voornaamste reden waarom veel ouders hun kind nog met de auto naar school brengen is het slechte weer en het feit dat pa of ma gelijk door moet rijden naar het werk. Daarnaast geven de ouders aan dat ze het ook erg gezellig vinden om hun kind weg te brengen. 
 
© Nationale Onderwijsgids