Normal_fiets_fietsen_kind__compfight_
Op maandag 17 augustus is voor veel scholen de zomervakantie weer voorbij. Voor Veilig Verkeer Nederland reden om weggebruikers te vragen om extra waakzaam te zijn op schoolgaande kinderen die dan weer de weg op gaan. Veel mensen realiseren zich niet dat kinderen het verkeer heel anders inschatten dan volwassenen. Daarom blijft het noodzakelijk om iedereen op te roepen om rekening te houden met kinderen in het verkeer. Dit meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN). 
Veilig Verkeer Nederland vraagt in de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ dit jaar aandacht voor het feit dat kinderen fysiek en mentaal nog volop in ontwikkeling zijn. Dit maakt hen erg kwetsbaar in het verkeer. Kinderen zijn bijvoorbeeld impulsief, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas vanaf ongeveer 10 jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achterom kijken en hun hand uitsteken. Veilig Verkeer Nederland vraagt hier begrip voor en attendeert weggebruikers er op om extra oplettend te zijn als het gaat om kinderen en goed te zien hoe kinderen handelen in het verkeer.
 
Leerlingen van basisschool De Korenbloem uit Raalte geven samen met wethouder Frank Niens en gedeputeerde Bert Boerman vandaag het landelijke startsein voor de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Zij onthullen een sandwichbord dat ouders en passanten herinnert aan de verkeersafspraken rondom school. De leerlingen delen hun eigen ontworpen ansichtkaart uit aan verkeersdeelnemers. Daarnaast krijgt groep 8 een les over het belang van goed zien en zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer. Deze les wordt verzorgd door Veilig Verkeer Nederland in nauwe samenwerking met Pearle Opticiens, de samenwerkingspartner van VVN op het gebied van goed zien in het verkeer. Een speciale lesbrief laat kinderen met behulp van allerlei grappige vragen en opdrachtjes nadenken over hun eigen zichtbaarheid in het verkeer en of automobilisten de kinderen wel goed genoeg kunnen zien. 
 
© Nationale Onderwijsgids