Normal_school_klas_les

Tientallen asielzoekers zijn woensdag met hun kinderen naar de rechtbank in Den Haag gekomen om een kort geding bij te wonen tegen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De gezinnen zijn het er niet mee eens dat ze gedwongen moeten verhuizen om plaats te maken voor nieuwkomers. Volgens de advocaat van COA heeft het overgrote deel van de gezinnen dat in de opvanglocatie verblijft geen verblijfsvergunning en is uitgeprocedeerd. Dat meldt RTV Oost.

De asielzoekers kregen steun van hulporganisatie Defence for Children. Deze organisatie stelt dat het Coa het belang van de kinderen niet voorop stelt, terwijl dat wel verplicht is. Door de verhuizing zou het onderwijs van de kinderen verstoord raken.  Niet alleen de asielzoekers zelf, ook B&W van Almelo en verschillende schooldocenten zijn tegen de gedwongen verhuizing. Volgens het COA kunnen de kinderen op de andere plekken waar ze naartoe verhuizen ook naar school.

De verhuizing stond gepland in de week van 10 tot 14 augustus, maar de rechter doet pas op 19 augustus een uitspraak in de zaak. Tot die tijd kunnen de gezinnen in Almelo blijven. 

© Nationale Onderwijsgids