Normal_peuter_water_drinken

Na de zomervakantie zullen basisscholen in Gaanderen DrinkWater-weken organiseren. Deze weken hebben het doel om kinderen spelenderwijs te leren waarom water drinken zoveel gezonder is dan het drinken van suikerhoudende drankjes. De DrinkWater-week is eerder al georganiseerd op Kinderdagverblijf De Tovertuin in Gaanderen. Dat meldt gemeente Doetinchem. 

De aanpak DrinkWater staat het komende schooljaar centraal in JOGG-gemeente Doetinchem. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Water drinken wordt weer heel gewoon. Met de aanpak DrinkWater maakt JOGG water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk. Bestaande kranen, waterkoelers, watertappunten en waterflesjes worden zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Water drinken levert een positieve bijdrage aan de preventie van overgewicht.

Kinderdagverblijf De Tovertuin zette de toon met de eerste DrinkWater week. “We kregen een box van JOGG om allerlei leuke activiteiten te organiseren om het drinken van water onder de aandacht te brengen. De kinderen vonden die spellen leuk, en vinden water gewoon ook echt lekker”, zegt Mirjam Monninkhoff, groepsleidster bij de Tovertuin. Volgens JOGG-ambassadeur Paul Rosenmöller grijpen kinderen nu nog te vaak naar zoete drankjes als ze dorst hebben. “En dat terwijl we uit onderzoek weten dat ze water lekker vinden”, aldus Rosenmöller. “Sommige kinderen krijgen 25 suikerklontjes per dag binnen met wat ze drinken. Water is vrijwel gratis en calorieloos.”

In het nieuwe schooljaar zullen ook basisscholen volgen met het organiseren van een dergelijke week. In die periode leren kinderen spelenderwijs van alles over water en daarnaast krijgen ze inzicht in hoe slecht suikerhoudende drankjes voor je zijn. Veel suiker kan leiden tot overgewicht en een slecht gebit. Uit recent onderzoek blijkt dat het drinken van één met suiker gezoet drankje minder per dag al leidt tot een positief effect op gewicht. 

© Nationale Onderwijsgids