Logo_niet_voor_nieuwsitems_vereniging_openbaar_onderwijs

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een eenduidige centrale regeling voor chronisch zieke kinderen in het reguliere onderwijs. Volgens de VOO dreigen nu kinderen en scholen tussen wal en schip te vallen. De VOO zegt zich ernstige zorgen te maken over de zorg in de school, zo meldt de vereniging.

Door invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), Jeugdwet en Zorgverzekeringswet heerst er veel onduidelijkheid. Onder andere gemeenten en zorgverzekeraars weten niet meer wie welke zorg of begeleiding hoort te betalen, waardoor ouders en scholen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking is nu een landelijke centraal ondersteunings- en financieringssysteem in de maak, maar voor chronisch zieke kinderen is dit nog niet in zicht. Nu gelden er nog overgangsrechten in de drie ingevoerde wetten, maar per 1 januari 2016 vervallen deze. Daarom wil de VOO direct na de zomervakantie een eenduidige centrale regeling of bindende afspraak voor deze kinderen. Volgens de vereniging dreigen de kinderen thuis te komen zitten als de zorg in de school ontbreekt. 

© Nationale Onderwijsgids