Normal_7248458418_4456d19d81

De KWF Kankerbestrijding pleit ervoor dat ouders hun kinderen met zonnebrand insmeren voor ze naar school gaan. De school zou er dan halverwege de dag voor moeten zorgen dat de leerlingen nogmaals ingesmeerd worden. De stichting wil dat het insmeren van kinderen vanaf volgend jaar een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt van ouders en scholen. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens stichting Sunwiser is zo'n 40 procent van de basisschoolleerlingen onder schooltijd meer dan een uur per dag buiten. 36 procent van de kinderen zou wel eens zijn verbrand tijdens schooluren, bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen. Bij slechts 12 procent van de scholen zou zonnebrand in de klas beschikbaar zijn. Scholen zouden nu te weinig aandacht besteden aan het gevaar van de zon, zegt Jetske Ultee, arts-onderzoeker en oprichter van stichting Sunwiser.

Wanneer kinderen op jongere leeftijd verbranden, zou de kans veel groter zijn dat zij later de gevaarlijkste vorm van huidkanker ontwikkelen: een melanoom. Daarom pleit de KWF Kankerbestrijding ervoor het verplicht moet worden voor scholen om kinderen in te smeren. Ook Ultee is het hiermee eens. “Verkeerslessen zijn verplicht op school, waarom zonles niet? Er sterven meer mensen aan huidkanker.” De PO-Raad vindt niet dat het verplicht moet worden op school, wel vindt de raad het goed als scholen hier oog voor hebben. 

© Nationale Onderwijsgids