Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Volgens socioloog Laurens Buijs van de Hogeschool Leiden is de beste manier om de beeldvorming over homoseksualiteit te veranderen door al op de basisschool met kinderen in gesprek te gaan. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat, hoewel Nederlanders positief tegenover homoseksualiteit staan, één op de drie Nederlanders het aanstootgevend vindt om twee zoenende mannen te zien. Dit meldt BNR.

Volgens Buijs is er in Nederland sprake van voorwaardelijke acceptatie. “Het is een dubbele moraal, zou je kunnen zeggen. Nederlanders vinden homo's oké, maar steller er allemaal voorwaarden aan: als ze maar normaal doen, niet te zichtbaar zijn en ik het maar niet hoef te zien.” Volgens Buijs zouden we zelfs kunnen spreken van schijntolerantie.

Beeldvorming over liefde en seksualiteit blijkt heel hardnekkig te zijn. Kinderen worden opgevoed met films van Disney, sprookjes en kinderboeken. Hierin zie je bijna alleen maar man en vrouw samen in een huwelijk. Daar raken kinderen aan gewend. “We zien dat de beeldvorming al heel jong begint, dus vertel op de basisschool al andersoortige verhalen over liefde en intimiteit”, zegt Buijs.

De socioloog ziet wel een duidelijke verschuiving in films en op televisie, maar volgens Buijs is er nog veel tijd nodig voor de oude, hardnekkige beelden veranderen. “De beelden van wat 'normale liefde' is zitten zo diep verankerd in de samenleving, we staan er bijna niet meer bij stil. Bijna onbewust hebben we die associatie”, aldus Buijs. 

© Nationale Onderwijsgids