Normal_fiets_fietsen_kind__compfight_

(Novum) - De Fietsersbond is geschrokken van de toename van het aantal fietsende kinderen dat vorig jaar in het verkeer overleed. De bond pleit vooral voor meer fietservaring. Zo wil de bond dat de kinderen meer zelf gaan fietsen naar school in plaats van gebracht te worden met de auto of bij de ouders achterop.

"Het blijft gissen naar een oorzaak van de toename, zeker omdat het in 2013 flink was afgenomen. Maar we denken dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd al naar school gaan fietsen. Ze zitten nu vaak bij ouders achterop of worden gebracht met de auto. Als ze naar de middelbare school gaan, moeten ze vaak toch een stuk verder fietsen en hebben niet zo veel ervaring in het drukke verkeer. Ze zullen meer gewend zijn als ze al op jonge leeftijd op de fiets naar school gaan."

Volgens de Fietsersbond zullen er dan ook minder auto's bij de scholen komen. "De auto's voor de scholen zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties." Ouderen komen ook vaak om het leven bij een ongeluk met de fiets. "Dat heeft er vooral mee te maken dat er meer ouderen fietsen. Ze zijn steeds vitaler", aldus de woordvoerder.