Normal_peuter_water_drinken

(Novum) - In de strijd tegen overgewicht bij kinderen, zet Amsterdam in de hele stad driehonderd watertappunten neer. Die komen op plekken als parken en speeltuinen en moeten ervoor zorgen dat kinderen meer water drinken. Inmiddels staan er al 160 tappunten en zijn er nog eens veertig in voorbereiding. De rest volgt in de komende jaren, bevestigt een woordvoerster van zorgwethouder Eric van der Burg een bericht hierover op de website van NRC.

In Amsterdam kampt een op de vijf kinderen met overgewicht, wat neerkomt op zo'n 30.000 jongens en meisjes. Het gaat de laatste paar jaar wel iets beter, blijkt uit cijfers van de GGD. Aanleiding hiervoor is de aanpak gezond gewicht, die in de zomer van 2012 is begonnen. De aanleg van watertappunten moet ervoor zorgen dat kinderen minder frisdrank en vruchtensapjes drinken, zegt de woordvoerster.

Ook veel scholen zetten zich in voor een Gezonde School. Zo geven ze de kinderen onder andere geen frisdranken meer en serveren minder eten dat uit de frituur komt. De Gezonde School-aanpak ondersteunt scholen bij het structureel werken aan gezondheid op school. De aanpak gaat uit van wat scholen al doen en bouwt hierop voort. Een school kiest hierbij zelf uit gezondheidsthema’s om activiteiten uit te voeren. Een school die structureel, planmatig en integraal aan gezondheidsbevordering werkt kan het vignet Gezonde School aanvragen.