Normal_leerlingen_middelbare_school__screenshot_

82 openbare scholen in de regio Rijnmond zaten vorig jaar in een financiële crisis. De gemeente Rotterdam heeft de scholen eind 2014 gered door 3,2 miljoen euro subsidie vervroegd uit te betalen. Daardoor hadden de scholen genoeg geld in kas om salarissen en eindejaarsuitkeringen van docenten en medewerkers over te maken. Zonder de hulp waren de scholen in acute betalingsproblemen gekomen. Dit meldt NRC.

De 82 scholen zijn verenigd in de scholenkoepel van Stichting BOOR. De stichting voorziet in basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs. De 3,2 miljoen euro van de gemeente is afkomstig uit een gemeentelijke subsidiepot voor zaken als leerlingenvervoer, conciërges, ouderbetrokkenheid en andere verbeteringen van het Rotterdamse openbare onderwijs. Het geld is niet bedoeld voor reguliere bedrijfsvoering van de scholenkoepel. De gemeente onderhandelt met de stichting over een extra lening bij het ministerie van Financiën om het ontstane gat te dichten.

Uit een interne brief van het afdelingshoofd Onderwijs aan de voorzitter van het college van bestuur van de scholenkoepel blijkt dat Rotterdam de noodmaatregel voor de tweede maal op rij heeft toegepast. Stichting BOOR zou al jaren financiële problemen hebben. De stichting staat sinds de zomer van 2013 onder verscherpt financieel toezicht. Aanleidingen zijn de grote verliezen die BOOR in 2011 en 2012 boekte. De stichting verspeelde in die periode 27,5 miljoen euro als gevolg van een slecht functionerende financiële administratie en problemen met het personeelsbeleid. Ook heeft er een fraudezaak gespeeld, die nog voor de rechter moet komen. Deze zaak leidde tot hoge juridische kosten. 

© Nationale Onderwijsgids