Normal_fruit_groente_eten

Het aantal ondervoede kinderen neemt toe volgens kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis. Meer kinderen raken ondervoed doordat ze 'te gezond' te eten krijgen. Vooral hoger opgeleide ouders slaan daarin door, vindt Schrama. Een kind dat te weinig eet, kan zich niet goed concentreren op school. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In het kinderziekenhuis zien ze steeds vaker kinderen die ondervoed zijn. Vlak voor kerst behandelde Schrama nog zeven nieuwe patiëntjes met ondervoeding. De kinderarts stelt dat de huidige gezondheidsrage de boosdoener is. Ouders moeten oppassen met 'te gezonde' voeding, waarschuwt de arts. “Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het kind ook nog veel sport.”

Als het aan de rijksoverheid ligt, is er eind 2015 nog maar nauwelijks ongezonde voeding te koop in de schoolkantines. Zo kunnen scholen het vignet 'Gezonde school' verdienen als zij veel aandacht besteden aan het onderwerp. Scholen moeten zich hierbij wel houden aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Diëtiste van het Juliana Kinderziekenhuis, Sonja Van den Ende, adviseert ook ouders om hun kinderen volgens de Schijf van Vijf te laten eten. Kinderen 'te gezond' en daarmee te weinig laten eten breng risico's met zich mee, zo kunnen ze bijvoorbeeld niet meer helder denken. “Zo'n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school. Ik zie soms meisjes van 17, die problemen krijgen met hun menstruatie. Ze kunnen niet meer ongesteld worden. Die meisjes zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen”, aldus Schrama. 

©Nationale Onderwijsgids