Normal_normal_loting

In Amsterdam moeten de leerlingen van groep acht sinds dit jaar meerdere voorkeursscholen opgeven, waarna ze via een computersysteem worden geplaatst. Hierdoor zijn de open dagen en avonden van scholen wel drie à vier keer zo druk als voorheen. Dit meldt het Parool.

Doordat de plaatsing via een computersysteem gebeurd, hoeft er niet meer per school geloot te worden. Het plaatsen moet hierdoor eerlijker verlopen. Vorig jaar kwamen veel leerlingen niet terecht op de school van hun keuze. 

De consequentie is wel dat het nu storm loopt op de open dagen en avonden van de scholen. Zo waren er op het Piet Nieuwland College in Oost 1550 bezoekers in totaal. En op Montessori College Oost wat normaal niet meer dan zestig belangstellenden telt, kwamen nu drie keer zoveel bezoekers als voorgaande jaren. “Ik hoor van kinderen en ouders dat ze naar minimaal tien scholen gaan kijken, omdat ze graag zes voorkeuren opgeven. Eén ouder vertelde me dat ze naar zeventien scholen gaan. Ik weet niet hoe ze dat gaan doen”, zegt Liesbeth Wynans, assistent-afdelingsleider op het Pieter Nieuwland College. “Het systeem is misschien eerlijk dan loten, maar in plaats van Cito-stress hebben kinderen nu keuzestress.”

© Nationale Onderwijsgids