Normal_download

(Novum) - Dat de gegevens van basisschoolleerlingen worden doorgespeeld naar uitgevers van lesmateriaal wist staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) al maanden. In april werd hem een kritisch rapport toegestuurd, waaruit bleek dat persoonlijke gegevens van kinderen op de basisschool toegankelijk zijn voor bedrijven. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

Accountantsbureau PWC deed in opdracht van Dekker onderzoek naar de privacy van basisschoolleerlingen. Uit het onderzoek bleek verder dat tussen scholen en bedrijven geen afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de gegevens. Dekker nam naar aanleiding van het rapport geen maatregelen en stuurde het ook niet naar de Tweede Kamer.

Eerder maakte RTL Nieuws al bekend dat basisscholen gegevens van scholieren zonder toestemming van ouders doorspelen aan vier uitgevers van lesmateriaal, zoals Malmberg en Noordhoff. De ontwikkelaars van lesprogramma's op de computer houden de vorderingen van leerlingen bij. Hiervoor hebben zij toegang tot de naam van het kind en de uitkomsten van toetsen. Het zou gaan om de gegevens van meer dan een miljoen basisschoolleerlingen. Daarmee wordt de Wet op de bescherming persoonsgegevens door zowel de school als de uitgever overtreden.