Normal_andre_kuipers_lanceert_golfbalchallenge
Op maandag 24 november heeft astronaut André Kuipers, ambassadeur van Techniekpact de ‘golfbalchallenge’ gelanceerd. Tijdens deze landelijke challenge staat de zwaartekracht centraal. TechYourFuture, Centre of Expertise Techniekonderwijs daagt alle basisscholen in Nederland uit om de golfbal zo lang mogelijk in de lucht te houden. De school met de langste tijd wint een bezoek van André Kuipers. Door mee te doen ervaren leerlingen hoe uitdagend het is om met wetenschap en technologie bezig te zijn. Dit meldt TechYourFuture. 
 
De uitdaging is om de golfbal zo lang mogelijk onderweg te laten zijn vanaf 1 meter hoogte en de val
te vertragen. Het is voor leerlingen uit groep 7 de kunst om de golfbal lang in de lucht houden. Leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs kunnen een filmpje maken van hun strijd tegen de zwaartekracht. Scholen kunnen meedoen tot 1 juni 2015 door een filmpje te plaatsen op YouTube. 
 
Rond deze challenge is speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit biedt scholen een goede mogelijkheid om de
leerlingen op een speelse manier kennis te laten maken met wetenschap en technologie. In 2020 moeten wetenschap en technologie een vaste plek hebben in het basisonderwijs. Meer informatie en lesmateriaal over de challenge is te vinden op de website www.golfbalchallenge.nl.
 
De golfballchallenge is een initiatief van TechYourFuture en in samenwerking met Techniekpact ontwikkeld. Beide organisaties zetten zich in voor de promotie en educatie van techniek. Het doel is om meer jongeren te laten kiezen voor een opleiding en toekomst in de wetenschap en technologie. Op die manier helpt het Centre en Techniekpact ons land aan meer en betere technici. Hiermee wordt ingespeeld op het Techniekpact 2020. Daarin staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren en zo het tekort aan technisch personeel terug te dringen.
 
© Nationale Onderwijsgids