Normal_strooigoed_sinterklaas_pepernoten_snoep_wiki_-c_

Van alle middelbare scholen in Nederland die Sinterklaas vieren, zal ruim 14 procent dit doen met een aangepaste Zwarte Piet. NU.nl en Scholieren.com deden een rondvraag onder 145 Nederlandse scholen. Naar aanleiding van de discussie rondom racisme heeft een deel van de scholen besloten het feest te vieren met bijvoorbeeld een anders gekleurde Piet. Dit meldt NU.nl.

De scholen die wel Sinterklaas vieren, maar besloten hebben dat ook dit jaar weer met de traditionele Zwarte Piet te doen, zeggen veelal de 'landelijke trend' te volgen. "Zwarte Piet is zwart en moet zo blijven", aldus een van de respondenten. Daarnaast zijn er ook middelbare scholen die geen Sinterklaasviering organiseren. Zij kunnen daarom Zwarte Piet niet aanpassen. 
 
Volgens de brancheorganisatie van het primair onderwijs, de PO-Raad, is er geen algemene conclusie te trekken over welke keuze scholen omtrent het uiterlijk van Zwarte Piet maken. "Wij zien dat scholen die beslissing heel goed zelfstandig kunnen maken", zegt de woordvoerder van de PO-raad. "Op sommige scholen speelt dit onderwerp meer dan op andere.” Het is dan ook voor elke school een andere keuze. 
 
 © Nationale Onderwijsgids