Normal_14146587150125_1

(Novum) - Een half miljoen basisschoolleerlingen van meer dan drieduizend basisscholen krijgen maandag tijdens het Nationale Schoolontbijt een appel in plaats van een broodje hagelslag. Onder druk van voedselwaakhond Foodwatch is het ontbijt voor kinderen gezonder geworden.

Foodwatch begon vorig jaar een actie tegen het 'ongezonde' ontbijt. Zo kregen leerlingen naast hagelslag ook volle margarine en zoute smeerkaas voorgeschoteld. Leerlingen moeten juist groenten en fruit krijgen, betoogde de organisatie destijds.

Voorlichtingsbureau Brood, dat het schoolontbijt verzorgt, was het eens met Foodwatch. Leerlingen krijgen daarom maandag een appeltje in hun pakket, zegt een woordvoerder. "Enkele scholen kunnen zelf voor hun fruit zorgen. De kans bestaat dat leerlingen daar iets anders krijgen. '

Naast de appel kunnen kinderen ook genieten van tarwebolletjes, krentenbollen en volkorenbrood. Als beleg staan halvarine, fruitstroop, smeerkaas, halvajam en niet al te vette kaas op het menu. De leerlingen drinken halfvolle melk.

Foodwatch vindt de verandering van het ontbijtpakket een goede stap. De organisatie is vooral blij dat de inhoud van het pakketje niet meer wordt samengesteld door bedrijven die het evenement sponsoren. "Vorig jaar stonden er stickertjes van de sponsor op de smeerkaas. Dat vinden we niet op een basisschool passen", aldus een woordvoerder.

Het Nationaal Schoolontbijt wordt maandag voor de twaalfde keer gehouden. In totaal hebben zich 3250 scholen ingeschreven.