Normal_kinderen2345
Basisscholen schrappen steeds vaker schoolreisjes. Het zou te duur zijn om met de hele klas een pretpark te bezoeken en bovendien is het overbodig, want de kinderen gaan al met hun ouders naar de parken. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt schoolreizen leerzaam en leuk en wil ze houden. Dit meldt de VOO. 
 
Schoolreisjes zijn vaak ontzettend leuke en de moeite waard, want de kinderen leren ervan. Dit zegt de VOO naar aanleiding van berichten in onder meer de Telegraaf en RTV Noord-Holland dat steeds meer scholen stoppen met schoolreisjes.
 
Volgens woordvoerder Michiel Jongewaard van de VOO zijn 'schoolreizen een wezenlijk onderdeel van het schooljaar. We denken allemaal met veel plezier terug aan de uitstapjes die we vroeger met de hele klas maakten.' Niet alleen zijn de uitstapjes leuk, ze leren de kinderen ook belangrijke lessen, zo stelt Jongewaard. 'De druk op onze scholieren is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De nadruk ligt meer dan ooit op goed kunnen rekenen en spellen. Dat is prima maar we moeten niet vergeten dat er meer in het leven is dan presteren! Ook dat moeten kinderen op school leren.' Tevens dienen schoolreisje, net als excursies, ervoor om kinderen te leren zelfstandig te opereren. Ook letten de kinderen tijdens het uitje op elkaar, als groep. 
 
Daartegenover staat dat ook de VOO zich zorgen maakt om de kosten die gepaard gaan met veel schoolreisjes. Niet alle ouders kunnen dit betalen. De vereniging pleit er daarom voor dat de school voorziening treft zodat alle leerlingen kunnen deelnemen aan schoolreisjes en excursies.
 
© Nationale Onderwijsgids