Normal_tekenen_krijt_tekening

Kinderen die op jonge leeftijd al tekeningen maken van poppetjes met relatief veel correcte lichaamsdelen en details, scoren in hun tienerjaren gemiddeld hoger op intelligentietesten. Dit concluderen wetenschappers na onderzoek van bijna 15.000 tekeningen van 4-jarigen. Het verband wordt mogelijk veroorzaakt door bepaalde genen. Dit meldt NU.nl. 

Onderzoekers van het King's College in Londen onderzochten 15.000 tekeningen van tweelingen (zowel  eeneiig als twee-eiig). De kinderen werden door hun ouders gevraagd om een kind te tekenen. De tekenkunsten werden vervolgens beoordeeld met een cijfers. Dit cijfer werd lager wanneer details of lichaamsdelen, zoals armen, haar of een neus, misten. Daarna werd bij de 4-jarigen een intelligentietest afgenomen. Tien jaar later deden de kinderen wederom een intelligentietest. Daaruit bleek dat kinderen die de hoogste beoordeelde tekeningen maakten, zowel op 4 als op 14-jarige leeftijd ook hoger scoorden op de intelligentietesten. 
 
Dit verband is niet op individueel niveau te voorspelling, alleen in een grotere groep. "De correlatie was matig, onze bevindingen zijn dus interessant, maar het is niet zo dat ouders zich zorgen moeten maken als hun kinderen slecht kunnen tekenen", verklaart hoofdonderzoeker Rosalind Arden op BBC News.
 
De wetenschappers denken dat het verband veroorzaakt wordt door bepaalde genen die betrokken zijn bij het tekenvermogen en de intelligentie. De tekeningen van eeneiige tweelingen hadden namelijk meer overeenkomsten dan de tekeningen van twee-eiige tweelingen. Ook bij de intelligentietesten waren er opvallend veel overeenkomsten in de resultaten van genetisch identieke tweelingen. Arden: "Door te tekenen bieden we anderen een inkijkje in onze gedachten. Het vermogen om figuren te reproduceren is een unieke menselijke eigenschap en een teken van cognitieve vaardigheid, net als schrijven."
 
© Nationale Onderwijsgids