Normal_persfoto_campagnebeeld_van_tentoonsteling_ijstijd

Voor leerlingen van de bovenbouw in het basisonderwijs heeft het Rijksmuseum van Oudheden in Den Haag een interactieve tentoonstelling over de ijstijd ingericht. Kinderboekenschrijver en illustrator Harmen van Straaten schreef het verhaal bij de tentoonstelling en maakte de tekeningen voor het decor en lesmateriaal. Van 11 oktober tot en met 10 mei 2015 kunnen leerlingen het museum bezoeken voor een avontuurlijk schoolreisje inclusief de film 'Giganten van de IJstijd' in het Omniversum.

De spannende tentoonstelling ‘IJstijd’ neemt de leerlingen zo’n 20.000 jaar terug in de tijd, tijdens de laatste IJstijd. Daar stappen ze het verhaal binnen van de elfjarige ijstijdkinderen Bor en Veer. Verdeeld in groepjes en onder begeleiding van een museumdocent doen ze een barre kou-test in een ijscabine, ze maken digitale schilderingen op de wanden van een interactieve grot, maken vuur en gereedschap, staan oog in oog met gevaarlijke dieren en gaan op mammoetjacht. Zo kunnen ze bewijzen dat kinderen ook tegenwoordig de ontberingen van de ijstijd aankunnen.

Een schoolbezoek aan ‘IJstijd’ kan ingezet worden als alternatieve geschiedenisles of interactief uitstapje tijdens een projectweek. Voor een dagvullend schoolreisje is er een voordelige combinatie te maken met de film ‘Giganten van de IJstijd’ in het Omniversum in Den Haag. De film neemt de leerlingen mee naar de bevroren landschappen van Noord-Amerika, Europa en Azië, tienduizend jaar voor de moderne beschaving. Met computergegenereerde beelden komt dit mysterieuze tijdperk tot leven, van sabeltandtijgers en gigantische luiaards tot de iconische mammoeten.

Meer informatie en een reserveringsformulier staan op www.rmo.nl/museumlesijstijd.

© Nationale Onderwijsgids