Normal_basisschool_kinderen

In een brief aan de gemeente heeft het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) van Amsterdamse basisscholen forse kritiek geuit op de plannen voor het onderwijs van het nieuwe college. De BBO is het onder meer niet eens met de vrije schoolkeuze die het college wil invoeren. De schoolbesturen willen zo snel mogelijk in gesprek met wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim (D66). Dit meldt Parool.

Het nieuwe college van D66, VVD en SP in de hoofdstad wil vrije schoolkeuze invoeren. Nu krijgen kinderen nog voorrang op de scholen waar ze in de buurt wonen. De BBO vreest dat door afschaffing van dit beleid diversiteit in de hand wordt gewerkt en het aantal witte en zwarte scholen zal toenemen.

Ook wil de gemeente niet deelnemen aan het kwaliteitsbureau voor het Amsterdamse onderwijs. Volgens de BBO is er tijdens de verkiezingscampagne door bepaalde politieke partijen “willens en wetens” een negatief beeld neergezet van dit initiatief. In het coalitieakkoord wordt het bureau getypeerd als instrument van verantwoording en daar zijn de schoolbesturen het niet mee eens.

Volgens hen helpt het bureau scholen verder in hun ontwikkeling door het uitvoeren van analyses. Eerder werd met de gemeente afgesproken dat ruim tweehonderd scholen een dergelijke analyse zouden ondergaan. De BBO hoopt dat het gemeentebestuur het negatieve beeld van het kwaliteitsbureau wil bijstellen en de financiering door laat gaan.

© Nationale Onderwijsgids