Normal_13988559270119_1

(Novum) - Koningin Máxima geeft 12 mei het startsein voor de landelijke inzamelingsactie Klassiek Geeft voor het Instrumentendepot Leerorkest. Mensen kunnen hun oude muziekinstrumenten doneren zodat zo veel mogelijk kinderen in Nederland de kans krijgen om een muziekinstrument te leren bespelen.

Máxima overhandigt het eerste gedoneerde instrument aan Marco de Souza, initiatiefnemer van het instrumentendepot. Ook geeft de koningin een interview aan Radio 4 over het belang van muziek voor kinderen. Het initiatief voor deze landelijke actie komt van de klassieke radiozender. Met Klassiek Geeft wil de zender luisteraars oproepen om hun oude instrumenten naar een van de verzamelpunten in Nederland te brengen.

Luisteraars kunnen naast instrumenten ook geld doneren voor de aanschaf en het onderhoud van instrumenten. Ook kan er geboden worden op veilingitems van bekende Nederlanders die de actie steunen. 23 mei is de finaledag van Klassiek Geeft, dan wordt de eindstand van de inzamelingsactie bekendgemaakt.

Het instrumentendepot leent als nationale 'instrument-o-theek' muziekinstrumenten uit aan leerorkesten en vergelijkbare initiatieven voor kinderen in de basisschoolleeftijd in heel Nederland. In 2011 was de eerste editie van Radio 4 Klassiek Geeft. Toen werden 1267 instrumenten ingezameld voor de leerorkesten en projecten op basisscholen. Het is dit jaar voor het eerst dat er wordt samengewerkt met het instrumentendepot.