Logo_4_5_mei_dodenherdenking_bevrijding

(Novum) - Basisscholen door heel Nederland zijn actief bezig met 4 en 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei bereikt met zijn projecten over de Tweede Wereldoorlog duizenden basisscholen. Zo gebruiken meer dan 4900 van de ruim 6700 basisscholen voor groep 7 het lesprogramma en boekje Vrijheid Geef je Door Nationaal Aandenken.

"Voor veel kinderen is het boekje voor groep 7 het eerste moment dat ze leren over herdenken, vieren, vrijheid, democratie en leven in een rechtstaat," vertelt een woordvoerder van Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei woensdag. Behalve uit het boekje bestaat het lesprogramma uit interactieve opdrachten en een quiz.

Er is ook een lesprogramma voor groep 8. Met Adopteer een Monument adopteren scholen een lokaal oorlogsmonument. In totaal zijn er al zo'n 1500 monumenten geadopteerd van de in totaal 3500 monumenten die Nederland rijk is. Aan de hand van de adoptie leren de kinderen meer over de lokale oorlogsgeschiedenis.

Scholen bepalen zelf hoe ze met hun monument omgaan. Zo kunnen ze een gastspreker uitnodigen of zelf een herdenking organiseren. Scholen ontvangen jaarlijks ook een bloemenbon voor een herdenkingsboeket en een voorleesverhaal van een bekende kinderboekenschrijver. Dit jaar is dat het verhaal Meneer Nowakowski door JP Schutten. Eerder schreven onder anderen Jacques Vriens, Vivian Hollander en Lydia Rood verhalen speciaal voor dit project.