Nationaal Schoolontbijt

Bij de 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt, de jaarlijkse week waarin zo’n half miljoen kinderen op ruim 2.500 basisscholen samen ontbijten, wil de organisatie een nog beter ontbijtvoorbeeld geven met een nieuwe samenstelling van het ontbijtpakket en nieuw lesmateriaal. Na een gesprek met Foodwatch en in samenspraak met het Voedingscentrum zal het pakket alleen brood, beleg en drinken bevatten dat het Voedingscentrum beoordeelt als voorkeurs- of middenwegproduct.

Tijdens de 11 eerdere edities van Het Nationaal Schoolontbijt is de samenstelling van het ontbijtpakket steeds aangepast aan de nieuwste inzichten om te komen tot een gevarieerde en gebalanceerde ochtendmaaltijd. Zo koos de organisatie eerder al voor uitsluitend volkoren- en tarwebrood. Om de samenstelling nog verder te verbeteren valt de keuze nu uitsluitend op voorkeurs- en middenwegproducten. Ook onderzoekt Het Nationaal Schoolontbijt de mogelijkheden om fruit aan het pakket toe te voegen.

De organisatie van het schoolontbijt kreeg eerder forse kritiek te verduren, omdat het ontbijt volgens voedselwaakhond Foodwatch helemaal niet zo gezond zou zijn. De ontbijtpakketten werden gevuld door voedselbedrijven die het ontbijt sponsorden, waardoor de kinderen bijvoorbeeld te zoute smeerkaas en volle margarine voorgeschoteld kregen.