Logo_windesheim
Steeds meer kinderen zijn de afgelopen decennia gediagnosticeerd voor het speciaal onderwijs omdat ze extra zorg en onderwijsondersteuning nodig hebben. Met de invoering van Passend Onderwijs per augustus 2014 moet dat veranderen;  kinderen die meer zorg en ondersteuning nodig hebben moeten ‘gewoon’ meedoen in de maatschappij en ‘gewoon’ naar een reguliere school kunnen. Scholen zijn vanaf augustus verplicht elk kind een passende onderwijsplek te bieden. Maar, is het basisonderwijs daar klaar voor? Zijn leerkrachten er op voorbereid? Zijn ouders goed geïnformeerd wat Passend Onderwijs inhoudt? Dit en meer wordt besproken in Peper&Zout: smaakmakende gesprekken op 21 januari a.s., om 20.00 uur in basisschool De Zevensprong in Zwolle/Stadshagen. Iedereen die wil meepraten is welkom; toegang is gratis.
We gaan in gesprek over de dilemma’s rond de invoering van Passend Onderwijs voor leerkrachten en ouders en voor scholen als geheel.  Hoe om te gaan met grote klassen plus meer kinderen die extra aandacht behoeven? Voelen leraren zich bekwaam genoeg om kinderen die extra begeleiding nodig hebben, te ondersteunen?  Wat moeten ouders van kinderen die extra begeleiding nodig hebben, weten? Wat betekent het voor de schoolleiding, ouders en kind als de noodzakelijke begeleiding niet geboden kan worden? En natuurlijk: waar blijft het kind dat extra begeleiding nodig heeft maar toch ook gewoon naar school moet kunnen gaan?
 
Deskundigen aan tafel die met elkaar en bezoekers in gesprek gaan, zijn: Lector Sui Lin Goei, lectoraat Onderwijszorg en samenwerking binnen de keten,  Theun de Vries, directeur SBO de Brug en projectleider Passend Onderwijs Vivente, Marijse Pel, beleidsmedewerker bij Balans, de landelijke oudervereniging van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag en Sandra Beekhoven, onderzoeker/adviseur Bureau Sardes uit Utrecht. Zij is een van de onderzoekers Monitor Ouders en Passend Onderwijs. 
 
Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp Passend Onderwijs is welkom. De avond wordt gehouden in basisschool De Zevensprong van Vivente, Mannagras 30 in Zwolle/Stadshagen. Inloop vanaf 19.30 uur; aanvang 20.00 uur en de entree is gratis.
 
De invoering van Passend Onderwijs is complex en gaat niet vanzelf. Eind november 2013 werd geconcludeerd dat er tot nu toe veel tijd is genomen voor bestuurlijke en financiële consequenties en het nu toch hoog tijd wordt leraren en ouders duidelijkheid te geven.
 
© Nationale Onderwijsgids