Normal_vuurwerkbril2

Ieder jaar raken veel kinderen ernstig gewond aan hun ogen, soms met blindheid tot gevolg. Het Oogfonds deelt daarom op vrijdag 20 december gratis vuurwerkbrillen uit aan alle driehonderd leerlingen van de Sint Carolusschool in Soesterberg. De brillen zijn gesponsord door donateurs van het Oogfonds en beschermen de kinderen tegen oogletsel door vuurwerk. 

Rond de vorige jaarwisselingen waren er zo’n tweehonderd vuurwerkslachtoffers met ernstig oogletsel. Van hen werden er 21 zelfs helemaal blind aan tenminste één oog. Kinderen waren opvallend vaak slachtoffer. De helft van de slachtoffers was omstander, zij staken dus zelf geen vuurwerk af.

Minder slachtoffers
De vuurwerkbrillen worden uitgedeeld door Petra de Wal van het Oogfonds: “Door een vuurwerkbril te dragen wordt veel leed voorkomen. Vorig jaar was voor het eerst een duidelijke daling te zien in het aantal minderjarige slachtoffers. Aangenomen wordt dat dit te danken is aan de vuurwerkbril die steeds vaker gedragen wordt. Doordat er hippe modellen in leuke kleurtjes verkocht worden, vinden de meeste kinderen het niet erg om hem te dragen. Mijn dochtertje vind haar vuurwerkbril zelfs zo leuk dat ze hem opzet als ze knutselt op helpt met koken!”

Nationale Campagne Vuurwerkbril
Het Oogfonds is partner van de Nationale Campagne Vuurwerkbril. Doel van deze campagne is ervoor te zorgen dat niemand meer oogletsel oploopt door vuurwerk. Het dragen van een vuurwerkbril bij het afsteken van (of kijken naar) vuurwerk, is hiervoor van essentieel belang. De campagne richt zich met name op de bovenbouw van de basisschool: jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Door een lesbrief, een online quiz en een fotowedstrijd op facebook.com/vuurwerkbril moet het opzetten van een vuurwerkbril net zo vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel.

© Nationale Onderwijsgids