Logo_d66_jan_paternotte

Amsterdam gaat zich inzetten om koploper te worden in het aanbieden van vreemde
talenonderwijs (voornamelijk Engels) op de basisschool. Dat heeft de Amsterdamse
gemeenteraad vandaag op voorstel van D66, VVD en GroenLinks besloten.

De hoofdstad heeft op dit moment juist opvallend weinig scholen die vanaf groep 3 Engelse les geven. Rotterdam beschikt over 32 basisscholen met vroeg vreemde talenonderwijs (vvto), Amsterdam slechts over twaalf. In de rest van Nederland geeft één op de zeven basisscholen al vóór groep zeven en acht les in een vreemde taal. In de hoofdstad is dat één op de zeventien basisscholen.

D66 fractievoorzitter Jan Paternotte: “Zeker in een internationale stad als Amsterdam is het beheersen van Engels een pré. En het blijkt dat vroeg beginnen loont. Daarom is het een goede stap dat de gemeente scholen gaat stimuleren en ondersteunen om het aanbod in de stad te vergroten, en zo Amsterdamse kinderen meer kansen te bieden.”

Landelijke proef tweetalig onderwijs
De gemeentelijke dienst Onderwijs (DMO) gaat in 2014 een conferentie organiseren over het internationaliseren van het Amsterdamse onderwijs. Ook gaat de stad het basisonderwijs stimuleren en ondersteunen om deel te nemen aan de landelijke proef van staatssecretaris Dekker om op twintig basisscholen (in het hele land) tweetalig les te gaan geven.

© Nationale Onderwijsgids