Proefschrift Daniëlle Remmers (EUR) over kinderen en angst

ROTTERDAM - Waarschuwingen van ouders zorgen voor meer angst bij kinderen. Dat is in het kort de bevinding van Daniëlle Remmerswaal. Op 13 september verdedigt zij aan Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) haar proefschrift The Development of Anxiety and Anxiety-Related Cognitive Biases in Children. Daarover bericht de website van de EUR.

Remmerswaal onderzocht kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Angst bij kinderen en de manier waarop kinderen angstgerelateerde informatie verwerken kunnen worden beïnvloed door verbale feedback van de ouders. Angstige kinderen kunnen bovendien in een negatieve spiraal terechtkomen waarin angst en informatieverwerking elkaar versterken.

Angststoornissen komen veel voor bij jongeren. Deze stoornissen kunnen op de korte en lange termijn negatieve gevolgen hebben voor het leven van het kind. Een beter inzicht in de mechanismen van angst bij kinderen kan volgens Remmerswaal een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie en behandeling van angststoornissen in de kindertijd.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres