Normal_blowen

(Novum) - De politie gaat vanaf donderdag op speelplaatsen in Amsterdam controleren of het blowverbod wordt nageleefd. Vanaf een maand later, als de scholen weer open zijn, wordt ook gehandhaafd op schoolpleinen. Overtreders kunnen een boete of een werkstraf krijgen, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag weten.

Justitie en politie verwachten van beheerders van speelplaatsen dat ze er zelf alles aan doen om softdrugsgebruik tegen te gaan. Van de schooldirecties wordt verwacht dat ze zelf maatregelen treffen als de huisregels worden overtreden en preventieve maatregelen geen effect hebben. Ook kunnen gemeentelijke toezichthouders en handhavers waarschuwingen geven voor de politie om de hoek komt kijken.

Als het softdrugsgebruik en de overlast dan toch nog aanhouden, komt de politie in actie en gaat het OM over tot vervolging, ook als het gaat om kleine hoeveelheden softdrugs. Overtreders riskeren een boete. Minderjarigen kunnen een werkstraf krijgen of worden doorgestuurd naar Halt.

De gemeente kondigde het blowverbod eind vorig jaar aan. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wordt op sommige middelbare scholen en roc's veel geblowd. Ook in speeltuinen zouden blowende jongeren voor overlast zorgen. De gemeente, politie en justitie willen voorkomen dat kinderen in aanraking komen met drugsgebruik.

Een eerder blowverbod van de gemeente Amsterdam werd door de Raad van State afgeschoten omdat iets dat al verboden is in de Opiumwet niet nog eens kan worden verboden. Op verzoek van Amsterdam is de Opiumwet daarom aangepast.

Eerder dit jaar bepaalde een kantonrechter nog dat de gemeente Rotterdam blowen niet kan verbieden op basis van de algemene plaatselijke verordening. Omdat het verbod in Amsterdam een andere juridische basis heeft, namelijk de Opiumwet, is dit verbod volgens het Openbaar Ministerie juridisch wel houdbaar.