Normal_lege_klas

(Novum) - Basisscholen met minder dan honderd leerlingen zien hun leerlingenaantal steeds verder dalen. Van de 1233 kleine basisscholen heeft 65 procent het aantal leerlingen de afgelopen jaren zien teruglopen, schrijft Metro woensdag. Ze worden daardoor ernstig in hun voortbestaan bedreigd.

In Drenthe en Limburg is het leerlingenaantal van zelfs ruim zeventig procent van de kleine basisscholen gekrompen, zo blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. In totaal zag meer dan de helft van alle 6720 basisscholen het leerlingenaantal de afgelopen drie jaar met meer dan drie procent teruglopen. Alleen in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland bleven de krimpcijfers onder het landelijk gemiddelde.

Naar verwachting neemt het aantal basisschoolleerlingen tot 2020 met honderdduizend af. Het aantal scholen dat de deuren heeft moeten sluiten is tot nu toe beperkt gebleven tot elf in 2012, en zeven in de twee jaren daarvoor.

De ondergrens voor het aantal leerlingen ligt momenteel op 23, maar die grens wordt mogelijk verhoogd tot honderd. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zegt in de krant dat samenwerking tussen kleine scholen het beste antwoord is op krimp.