Tweede Kamer, rondetafelgesprek, ChristenUnie

DEN HAAG - Na een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer van de ChristenUnie kwam naar voren dat een groot aantal onderwijsorganisaties, vakbonden en ouderverenigingen niet blij is met het advies van de Onderwijsraad om basisscholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten. Dat meldt de Telegraaf.

Zo zeggen onder meer voorzitter van de Besturenraad Wim Kuiper en Leon Meijer van vakbond CNV Onderwijs dat er geen onderzoeken zijn waaruit zou blijken dat de grootte van een school samenhangt met de kwaliteit van het onderwijs. 

Veel scholen zijn daarnaast al bezig met verschillende plannen om de regionale krimp op te vangen. Daarin is het volgens Meijer van belang dat scholen meer mogelijkheden krijgen voor het gezamenlijk aanbieden van maatwerk. Bestuurder van de PO-raad Simone Walvisch schaart zich achter dit idee.

Ondanks de kritieken stelde staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn ogen niet te willen sluiten voor de problemen. "Nu kunnen we er nog wat aan doen, over een paar jaar wordt het lastiger", aldus de bewindsman.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem