Basisschool

DEN HAAG (Novum) - Op Nederlandse basisscholen zitten gemiddeld 22,8 leerlingen in een klas. Dat is iets meer dan zes jaar geleden, toen de gemiddelde groepsgrootte 22,4 leerlingen was. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Tussen en binnen scholen bestaan wel grote verschillen. Zo is een kwart van de groepen kleiner dan twintig leerlingen en dertien procent groter dan 28 leerlingen.

Veel ouders en leraren zijn bezorgd over de grootte van groepen in het basisonderwijs, zo bleek vorige maand al uit een rapport van het ministerie. Het departement gaat daarom voortaan elk jaar meten hoeveel leerlingen er gemiddeld in een basisschoolklas zitten.

Het ministerie stuurt in het streven naar beter basisonderwijs overigens niet aan op kleinere klassen, schrijft de bewindsman. Onderzoek wijst volgens hem uit dat de groepsgrootte van beperkte betekenis is als het gaat om het verhogen van de kwaliteit. Andere factoren, zoals de kwaliteit van de leraar en de schoolleider zijn belangrijker, aldus Dekker.