Normal_3955
Minister van Bijsterveldt van Onderwijs werkt aan een wet waarbij het mogelijk wordt dat bijzondere en een openbare scholen in een krimpregio fuseren. De school gaat in dat geval dan zowel bijzonder als openbaar onderwijs geven.

Dit wetsvoorstel gaat de D66-fractie nog niet ver genoeg. Bij monde van onderwijswoordvoerder Boris van der Ham liet de partij weten dat ze wil dat deze regeling voor alle scholen gaat gelden. Ook als de fuserende scholen niet in een krimpregio liggen, zo meldt de NOS.

Dinsdag wordt over het voorstel van Van der Ham gestemd, maar het is al duidelijk dat een kamermeerderheid niets in het voorstel ziet.

Een kamermeerderheid denkt er zelfs over om een instrument te gebruiken dat zelden gebruikt is in de parlementaire geschiedenis. De kamerleden willen het amendement van D66 “destructief” verklaren. Het destructief verklaren leidt er toe dat het voorstel van de liberalen niet in behandeling wordt genomen.

VVD-Kamerlid Elias is de aanstichter van het verzet tegen het amendement: “Hier is sprake van een destructief amendement, dat dwars ingaat tegen de bedoeling en de strekking van de wet.” Tevens is Elias van mening dat het voorstel tegen de grondwet indruist, gezien de totstandkoming van de grondwetsartikelen betreffende het bijzonder onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids