Afgelopen maandag heeft de burgemeester van Culemborg, Roland van Schelven, aan 22 voormalig groep 8 leerlingen van RK basisschool De Palster een reanimatiediploma uitgereikt. Het is voor het eerst in Nederland dat basisschoolleerlingen een reanimatiediploma ontvangen, zo meldt dagblad De Gelderlander.

Justin Huisman, directeur van De Palster is bijzonder trots op zijn leerlingen: ,,Het feit dat wij, volgens het rode kruis, de eerste basisschool in Nederland zijn, maakt deze diploma-uitreiking natuurlijk heel bijzonder. Overigens zijn de ervaringen van alle betrokkenen zeer positief, waardoor wij hebben besloten deze cursus ook in de toekomst aan te bieden."

R.K. basisschool De Palster geeft al jaren EHBO-les aan leerlingen uit groep 8. Sinds twee jaar wordt jeugd-EHBO B gegeven en sinds het afgelopen schooljaar is voor het eerst een reanimatiecursus met AED gegeven.

De leerlingen hebben gedurende enige maanden daarvoor een ochtend per week een intensieve cursus gevolgd onder leiding van gediplomeerde EHBO'ers van het plaatselijke Rode Kruis, met veel theorie en praktijk.

In de cursus leren de leerlingen wat ze moeten doen bij verwondingen, botbreuken en als iemand flauwvalt of niet meer ademt. Ze leren ook hoe je ongevallen kunt voorkomen. Deze cursus is het afgelopen voorjaar afgesloten met een examen en uiteraard twee officiële diploma's: Jeugd EHBO-B en een reanimatiediploma.

De leerlingen van De Palster hebben allemaal het diploma Jeugd-EHBO B behaald. Alle 22 leerlingen die deelnamen aan het AED-examen zijn ook hiervoor geslaagd.