Afgelopen week heeft de GGD Zeeland twee nieuwe meldingen ontvangen van Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd.

De nieuwe ziektegevallen, beide in de gemeente Reimerswaal, zijn niet terug te voeren op de uitbraak eerder dit jaar. Momenteel wordt nader onderzoek gedaan naar de oorsprong van de besmetting.

Omdat de uitbraak gerelateerd is aan een basisschool in de gemeente Reimerswaal, wordt uitgebreid onderzoek gedaan onder een groep kinderen in de onderbouw van de school. Jonge kinderen kunnen de ziekte hebben zonder dat zij ziekteverschijnselen vertonen; zij kunnen dan wel anderen besmetten. Dit betekent met name een risico voor volwassenen, die wel (ernstig) ziek kunnen worden.

In het belang van de volksgezondheid richt de aanpak van de GGD zich dan ook op het terugdringen van het besmettingsrisico en daarmee het voorkomen van verdere uitbreiding. Onderdeel hiervan is het aanbieden van een vaccinatie tegen Hepatitis A aan een groep kinderen en huisgenoten.

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ziekte. Het virus zit in de lever en ontlasting van iemand die besmet is. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerken besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan het virus op de handen en daarna in de mond terecht komen. Via de handen kan ook eetgerei en voedsel besmet raken. Door besmet voedsel te eten of te drinken kun je besmet worden met het virus.

Niet iedereen wordt ziek na besmetting. Vooral bij kinderen wordt de ziekte vaak niet opgemerkt. Bij volwassenen kan de ziekte wel een ernstig verloop hebben. Ziekteverschijnselen zijn vermoeidheid, misselijkheid en gebrek aan eetlust. Ook kan het oogwit en de huid geel van kleur worden, de urine donker gekleurd en de ontlasting kan een lichte kleur krijgen.