Kleinste opleiding van ROC van Twente houdt open dag
De opleiding tot bakker behoort tot één van de kleinste opleidingen van het ROC van Twente. Toekomstige studenten konden er zaterdag 22 november, tijdens de open dag, een kijkje nemen. De opleiding trekt veel doeners aan en zij zijn heel hard nodig in de bakkerswereld. Dat meldt Tubantia.
De bakkersopleiding van het ROC van Twente is de laatste jaren wel gekrompen. 75 studenten volgen nu deze studie. Bij de meeste opleidingen ligt het aantal studenten tussen de 150 en 300. De studies verpleegkunde, onderwijsassistent en pedagogisch werk zijn daarin de echte uitschieters.
Bakken in het praktijklokaal
In het praktijklokaal van het ROC van Twente is het druk tijdens de open dag. Tweedejaarsstudenten vullen ronde bakvormen met een laagje speculaasdeeg. Ze laten de bezoekers van de open dag zien wat je allemaal tijdens de bakkersopleiding leert.
Alles wat in het praktijklokaal gebakken wordt, belandt in de schoolhoreca. Studenten nemen ook vaak hun baksels mee naar huis zodat ouders ervan kunnen smullen.
Bakkersopleiding
Tien jaar geleden waren er nog zo’n 150 studenten aan de bakkersopleiding. Het aantal mbo’ers daalt al een jaren vanwege de vergrijzing. Deze kleine bakkersopleiding heeft alleen wel veel voorzieningen nodig. Schriften en boeken zijn niet genoeg, er horen ook ovens, rijskasten en deegmachines bij.
Miljoenensteun
Verschillende regionale mbo-instellingen ontvangen van het Rijk de miljoenensteun om het onderwijsaanbod op peil te houden. Het ROC van Twente heeft alleen meer nodig om de daling van het aantal studenten te compenseren. De mbo-instelling maakte afgelopen week nog bekend een aantal locaties te sluiten.
Bakkersbranche krimpt
Aan de ene kant is het wel goed dat de bakkersopleiding niet extreem veel studenten trekt. Het aantal leerbedrijven waar de studenten hun stage kunnen lopen wordt namelijk steeds beperkter omdat de bakkersbranche ook krimpt.
Een klein gedeelte van de studenten wordt ook echt bakker. Bij het afstuderen zijn veel mbo’ers net volwassen en kiezen ze alsnog voor een vervolgopleiding. Ook het fysieke werk als bakker en de onregelmatige werktijden zijn niet altijd even geliefd.