Logo_mbo18

Vandaag verschijnt de Keuzegids Mbo 2018. In de Keuzegids worden ruim 1300 opleidingen beoordeeld, op basis van studiesucces en tevredenheid van studenten. De gemiddeld hoogste scores krijgt het vakgebied Veiligheid en Vakmanschap, de vooropleiding voor defensie. Ook de opleidingen Infrastructuur (weg- en waterbouw) hebben tevreden en succesvolle studenten. Hetzelfde geldt voor de artiestenscholen. Bij sommige andere vakgebieden zijn leerlingen duidelijk kritischer. Zo zijn de leerlingen bij Verkoop en Handel & ondernemen niet erg te spreken over het onderwijs. Dit meldt Keuzegids.

De oordelen over opleidingen zijn gebaseerd op de landelijke enquête over studenttevredenheid in
het mbo (de JOB-monitor) en op cijfers over het studiesucces. Scholen kunnen in elke ranglijst van de gids een score tussen de 20 en 100 punten halen. Heeft een school in een vakgebied een totaalscore van 75 punten of meer, dan mag ze haar opleidingen op dat gebied een jaar lang ‘topopleiding’ noemen. Dit jaar is het bijbehorende kwaliteitszegel 184 keer toegekend. Twee opleidingen doen het al jarenlang erg goed en halen ook dit jaar weer een uitzonderlijke score boven de 100 punten. Dit zijn financiën van ROC Rivor (110) en luchtvaart van het particuliere Tio (105).

Voorin de gids wijst de redactie ook aan welke scholen dwars op alle vakgebieden het beste of het
zwakste scoren. Dit jaar tellen de oordelen van de onderwijsinspectie daarbij zwaarder mee dan
voorheen. Deze zijn nu goed voor twintig procent van de totaalscore.

Bij de brede scholen (roc’s) staat het reformatorische Hoornbeeck College opnieuw op nummer één. De Rooi Pannen stijgt met stip naar de tweede plaats – mede dankzij een gunstig oordeel van de onderwijsinspectie. Op een gedeelde derde plaats komen nu het ROC van Twente en ROC Ter AA.

Van de groene scholen staat Edudelta College op nummer één. De onderwijsinspectie was vooral
enthousiast over Citaverde, wat leidde tot een tweede plek. Aeres Mbo (Voorheen Groenhorst)
scoort ook al jaren bovengemiddeld, maar heeft nu te maken met een kritischer inspectie-oordeel.
Bij de vakscholen wisselen particulieren Tio en IVA elkaar af op de eerste plaats. Dit jaar staat Tio op nummer één, mede dankzij zeer positieve inspectie-oordelen.

De Keuzegids Mbo 2018 is vanaf donderdagochtend 14 december openbaar. De gids is geschreven
voor aanstaande mbo-studenten en wordt ook veel gebruikt door scholen, adviesbureaus en door de
beoordeelde opleidingen zelf. De gids is in boekvorm voor 25 euro te bestellen in de boekhandel of in de webwinkel www.keuzegids.nl. Daarnaast is er een online versie, waar honderden scholen en
andere instellingen een licentie op hebben.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids