Stichting Speelwerk Kinderopvang

Stichting Speelwerk Kinderopvang
Noordeinde 31
7941 AS Meppel

Postbus 79
7940 AB Meppel
Telefoon:
0522-488410

De Speelwerkgroep is een ideële organisatie, dat is een bewuste keuze. Zo kunnen wij nog beter uitvoering geven aan onze missie: de Speelwerkgroep wil van de wereld een speelplaats maken voor kinderen, waar zij veilig én uitdagend kunnen spelen.

Ieder kind heeft een aangeboren drang tot ontwikkeling. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, moet een kind zich veilig voelen en in een veilige omgeving verkeren. Dit sluit uitdaging en leren door vallen en opstaan niet uit. In dit constante spanningsveld beweegt zich het aanbod van de Speelwerkgroep.

Waar in het onderwijs sprake is van spelend leren, draait het bij de Speelwerkgroep om lerend spelen. Een essentieel verschil in uitgangspunt. Wij bieden een speelplaats voor ieder kind. Ging het eind vorige eeuw nog om ‘kinderopvang voor de werkende ouder’, inmiddels staat de Speelwerkgroep voor ‘kinderopvang voor het opgroeiende kind’.

Opvoeden doe je samen. ‘It takes a whole village to raise a child’ is een bekend Afrikaans gezegde. Bij het grootbrengen van kinderen zijn alle mensen in de omgeving van het kind betrokken, de hele gemeenschap waarin het kind leeft en leert. Er is in de Nederlandse samenleving een groeiende aandacht voor onze gezamenlijke pedagogische opdracht. Deze ontwikkeling heeft ook effect op de kinderopvangbranche. De opvangvoorzieningen krijgen meer pedagogische functies toebedeeld in een community van brede scholen. De overheid pleit voor een integrale benadering van de opvoeding, de ontwikkeling en het leren van kinderen. Gingen ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar voorheen alleen over de opvoeding, nu vindt de overheid het noodzakelijk dat zowel kind als ouders begeleiding krijgen. Mogelijke achterstanden in leervermogen en sociaal-emotionele ontwikkeling zouden op deze manier veel eerder kunnen worden opgespoord.

Ideëel karakter van de Speelwerkgroep

Onze missie heeft een ideëel karakter. Sommige kinderen hebben het minder getroffen op deze aardbol. Wij proberen op een bescheiden manier een bijdrage te leveren aan het leefbaarder maken van de wereld waarin zij opgroeien. Onze logeerboerderij de Speelhoeve in Scheerwolde biedt schoolgaande thuiswonende kinderen in Nederland, die om sociaal-economische redenen nooit op vakantie kunnen, toch een leuke vakantie aan. Op onze eigen kinderdagverblijven hebben wij speciale aandacht voor het kwetsbare kind, dat extra zorg en aandacht nodig heeft. Daarnaast proberen wij in het gebied waar wij actief zijn, bij te dragen aan het leefbaar houden van kleine kernen waar vergrijzing en ontgroening op de loer liggen.

De Crown Nursery School is een kleuterschool in Gambia. De school is in 2009 geopend als onderdeel van de lagere school in het dorp Tujering. Kinderen in de leeftijd 4 tot 6 jaar kunnen op de kleuterschool alvast kennismaken met het naar school gaan. Inmiddels is deze school al een groot succes, wat er toe heeft geleid dat er begin 2011 twee nieuwe lokalen zijn bijgebouwd.

NOG Locatie