Stichting Rijdende School

Stichting Rijdende School
Rijnstraat 74
4191 CM Geldermalsen

Postbus 188
4190 CD Geldermalsen
Telefoon:
0345-572651
Fax:
0345-580824
Website:
http://www.rijdendeschool.nl
E-mail:
info@rijdendeschool.nl

De Stichting Rijdende School verzorgt en begeleidt onderwijs aan kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van schooltrailers, lesbussen en minischolen. De Stichting verzorgt ook onderwijs op afstand en begeleidt leerlingen tijdens gastschoolbezoeken.

De Stichting beschikt op het moment over 14 schoolwagens die volledig zijn ingericht voor het onderwijs aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze worden op kermissen geplaatst waar minimaal leerlingen aanwezig zijn. In deze schoolwagens wordt door 1 of 2 leerkrachten tegelijk les gegeven, afhankelijk van het aantal leerlingen dat op de betreffende kermis aanwezig is. Het onderwijs op de kermissen wordt gegeven aan groepen leerlingen die steeds van samenstelling wisselen, zowel in aantal als in leeftijd. Een circusgroep blijft vrijwel het hele seizoen wel hetzelfde van samenstelling. De leerlingen werken individueel en op hun eigen niveau met de methodeboeken die ze meekrijgen van de basisschool die ze bezoeken als ze niet reizen. Ook worden regelmatig groepslessen gegeven. Aan de zaakvakken; aardrijkskunde, geschiedenis en biologie, wordt in niveaugroepen gewerkt.

n de winterperiode bezoeken nagenoeg alle leerlingen van de Stichting Rijdende School een eigen, vaste school. Dit is een reguliere basisschool. Bij één basisschool in Apeldoorn en één in Bergen op Zoom, waar relatief veel kermiskinderen naar toe gaan, staat gedurende het winterseizoen óók een rijdende school. Leerkrachten van de Stichting geven hier de reguliere basisschool ondersteuning bij het onderwijs aan de betreffende kinderen. Maar ook basisscholen waar slechts één of enkele kermiskinderen zijn kunnen, indien nodig, gedurende de wintermaanden een beroep doen op ondersteuning van een leerkracht van de Rijdende School.
In de winterperiode onderhoudt de leerkracht als consulent contacten met de scholen, leerlingen en ouders. Doel van deze contacten is om het onderwijs in de zomer- en de winterperiode goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast werkt iedere leerkracht in de winter in inhoudelijke werkgroepen en projecten aan de vormgeving van het onderwijs in het reisseizoen.

NOG Locatie