Ouders met geldproblemen durven boodschappenkaart via school niet aan te vragen

Ouders met financiële stress durven niet te vragen om een gratis boodschappenkaart die wordt uitgedeeld via scholen. Ze zijn er bang voor dat andere ouders of leerlingen hierachter komen. Soms blijken leraren en soms zelfs ouders namelijk te weten wie kaarten aanvraagt. Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat honger in de klas beter wordt aangepakt met het uitdelen van een gratis schoolontbijt of -lunch. Tegelijkertijd blijkt dat zo’n boodschappenkaart bijdraagt aan minder financiële stress. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat ouders hem durven aan te vragen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Op een boodschappenkaart staat 11 euro per week klaar om boodschappen van te doen. Geen extreem hoog bedrag, maar voor veel ouders wel een fijn ‘extraatje’. Het Rode Kruis verstrekt de kaarten, maar scholen controleren of de pasjes in de portemonnee van de ouders terechtkomen. Bij de 63 procent van de ouders die het pasje durven aan te vragen, blijkt er minder financiële stress te zijn en krijgen kinderen gezonder eten mee naar school.

Grotere effecten zichtbaar bij gratis schoolmaaltijd

ratis schoolmaaltijden blijken hoe dan ook effectiever: kinderen zijn minder hongerig in de klas, ze zijn energieker en hebben betere concentratie. Die effecten zijn minder zichtbaar bij scholen die boodschappenkaarten uitdelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky