Herdenking Lancaster Monument overgenomen door Dr. Nassau College

Vrijdag 20 oktober was het tachtig jaar geleden dat zeven Britse leden van de Royal Air Force uit de lucht werden geschoten bij Anreep. De jaarlijkse herdenking was dit jaar extra bijzonder. Dat meldt de gemeente Assen.

Sinds 1999 organiseerde Het Comité Vrienden van het Lancaster Monument Anreep ieder jaar de herdenking. Hier kwam afgelopen vrijdag verandering in; het Dr. Nassau College in Assen heeft de taken van het comité overgenomen.

Herdenking 

Burgemeester Marco Out hield een toespraak en de heer Taatgen, ooggetuige van de crash, vertelde wat hij allemaal hoorde en zag op die fatale 20 oktober in 1943. Uiteraard had de school ook een rol in de herdenking: docent Jan Willem Broos hield een toespraak en leerlingen droegen een gedicht voor. Tijdens het dodenappel, het moment dat de overleden bemanningsleden bij naam werden genoemd, legden de leerlingen een rode roos neer bij de voet van het monument.

Bombardement 

De bemanningsleden van de Lancaster JB 154-bommenwerper werden door de Nazi’s uit de lucht geschoten. Men was onderweg naar Engeland na een bombardement te hebben uitgevoerd bij Leipzig. Geen van de zeven inzittenden overleefde de aanval.

Door: Nationale Onderwijsgids