Samen met Tim Akkerman zingen voor betere verkeersveiligheid

Maandag 21 augustus is weer de eerste dag van school na de zomer in Zuid-Holland. Na een lange vakantie gaan duizenden kinderen met of zonder hun ouders weer dagelijks op weg van huis naar school en terug. Uit de cijfers is bekend, dat er juist in de periode direct na de zomervakantie relatief veel jongeren slachtoffer worden van een verkeersongeval. Kinderen zijn onbesuisd en het verkeer nog aan het leren. De oproep is daarom vooral aan de andere weggebruikers om een beetje extra op te letten. Maar zeker ook aan leraren, ouders en kinderen: doe voorzichtig en 'Zing je SEEF!' Dat meldt het ROVZH.

Dit jaar aan de start van het schooljaar dagen we scholieren in het primair onderwijs en hun ouders uit met een muzikale challenge. De Haagse muzikant Tim Akkerman schreef drie liedjes over verkeersveiligheid. Scholieren kunnen deze inzingen en tot en met 30 september via hun school insturen. Een jury met Tim Akkerman en verkeersveiligheidsexperts beoordeelt de inzendingen onder andere op de betrokkenheid van de ouders bij de inzending. De winnende school mag naar een speciaal optreden van Tim Akkerman in het Paard in Den Haag. We presenteren deze challenge op woensdag 23 augustus op basisschool De Knotwilg in Papendrecht, met het schoolkoor 'de Knotkids'. Dit staat voor de gelegenheid onder leiding van Arno Janssen, wethouder en ambassadeur voor 'Maak een Punt van Nul'.

'Zing je SEEF' is onderdeel van de themamaand. Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland, de gemeenten en andere partners organiseren in september de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Ze richten zich tijdens de maand vooral op ouders/verzorgers en medeweggebruikers.

Ouder-Kind Deal 

Om scholen, gemeenten en andere partijen te ondersteunen bij de communicatie met ouders en verzorgers is een aantal middelen ontwikkeld. Van een infographic over het proces van begeleiden en loslaten in het verkeer tot een Ouder-Kind Deal, waarmee samen afspraken worden gemaakt over veilig verkeersgedrag. Een voorbeeld: De ouder belooft de telefoon in de auto op stil te zetten, het kind belooft de telefoon op de fiets in de rugzak te houden.

Gedrag van weggebruikers 

In de afgelopen vier jaar raakten in Zuid-Holland 161 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar in september gewond bij een verkeersongeval, anderhalf maal zoveel als in een gemiddelde maand. Voor verkeersveiligheid zijn de infrastructuur, de voertuigen en het gedrag van weggebruikers van belang. Ouders kunnen een grote rol spelen, door hun kinderen een actieve verkeersopvoeding te geven. Samen meters maken (lopend en op de fiets) en het goede voorbeeld geven zijn daarin belangrijk. Ook medeweggebruikers kunnen in belangrijke mate bijdragen aan de veiligheid van scholieren. Door rustig te rijden in de schoolomgeving bijvoorbeeld. Verkeersdeelnemers worden in heel Zuid-Holland erop gewezen dat de scholen weer zijn begonnen met spandoeken, posters en bestickering op bussen. 'Wij gaan weer naar school' is het duidelijke bericht.

De Maand van de Veilige Schoolomgeving is onderdeel van de aanpak Maak een Punt van Nul. De initiatiefnemers willen met deze maand bijdragen aan de ambitie, dat iedereen – en zeker ook scholieren – iedere dag veilig thuiskomt, en er geen slachtoffers meer vallen in het verkeer.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: School op Seef