Normal_archieffoto-vmbo-debattoernooi-2015

Op vrijdag 11 maart vindt in Purmerend de negende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Ruim 300 vmbo-leerlingen komen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals dubbele nationaliteit, economische vluchtelingen en alcoholreclame. Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden keihard getraind en zijn de stellingen voorbereid. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut.

Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: “Door te debatteren worden de vmbo-leerlingen uitgedaagd: ze vinden het soms lastig om goed te vertellen wat ze vinden en denken en het debat als methode is dan een goede manier om dit spelenderwijs te oefenen. Argumenteren, presenteren en luisteren naar de ander zijn onmisbare 21e eeuwse vaardigheden.’’

Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de een aantal onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid. De stellingen zijn: mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool, als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven, reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden en iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben.

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

Op de toernooidag gaan in totaal 40 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 20 debatten per ronde. Uiteindelijk zullen de twee beste debatteams tijdens het finaleprogramma op het podium voor een groot publiek om de titel strijden. De debatten worden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut. 

© Nationale Onderwijsgids