Normal_examen_toets_3

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is samen met oudervereniging Balans een petitie gestart tegen de afschaffing van spellingscontrole bij leerlingen met dyslexie. Zij protesteren daarmee tegen de nieuwe regel dat leerlingen met dyslexie geen gebruik meer mogen maken van spellingscontrole tijdens het eindexamen Nederlands. Dit melden LAKS en het AD.

Vanaf 2016 wordt in de beoordeling van de examens van Nederlands en Engels (vmbo GL/TL) ook spelling meegenomen. Daarom is spellingscontrole niet meer toegestaan. Ook leerlingen met ernstige dyslexie mogen niet meer gebruik maken van spellingscontrole die speciaal ontwikkeld is voor dyslectische leerlingen. Als een school besluit het gebruik van spellingscontrole toch toe te staan, krijgen de betreffende leerlingen een maximale puntenaftrek voor spelling van 10 procent van het totale cijfer.
 
LAKS-voorzitter Andrej Josic meent dat dyslexie een beperking is die zoveel mogelijk weggenomen moet kunnen worden. Spellingscontrole helpt daarbij. Het afschaffen van de spellingscontrole kan bovendien faalangst in de hand werken, waardoor leerlingen hun examen slechter gaan maken. Woordvoerder van Balans Joli Luijckx zegt dat het examen Nederlands voor dyslectici al een hele opgave is, omdat zij een grote achterstand hebben op de andere leerlingen. Zelf moeten spellen is dan echt te veel gevraagd.
 
Om deze nadelen onder de aandacht te brengen start het LAKS samen met oudervereniging Balans een petitie. Hierin roepen zij staatssecretaris Dekker op de maatregel weer terug te draaien. De petitie heeft inmiddels ruim 17.000 handtekeningen opgeleverd.
 
© Nationale Onderwijsgids