Normal_winnaars-nk-2016-met-voorzitter-roderik-van-grieken-en-directeur-else-van-nieuwkerk

Zaterdag 23 januari streden de dertig topteams in de finale van het NK Debatteren. Uiteindelijk ging na een zinderend finaledebat tegen het Coornhert Gymnasium uit Gouda het Utrechts Stedelijk Gymnasium voor de derde maal op rij met de winst naar huis. Hoewel beide debatteams volgens voorzitter Roderik van Grieken retorisch heel goed waren, nam het team van het Utrechts Stedelijk Gymnasium de jury beter mee in de verhaallijn. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft daarnaast Romée Lind van het Utrechts Stedelijk Gymnasium als Beste Individuele Debater de unieke kans om als jongerenvertegenwoordiger onder leiding van Minister Ploumen deel te nemen aan de World Humanitarian Summit in Istanbul. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut.

De 400 havo/vwo-scholieren verzamelden zich voor de finale op de Universiteit Utrecht. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium heeft met het winnen van de titel na de drie voorronden en de finale 123 scholen achter zich gelaten. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben’’, aldus voorzitter Roderik van Grieken.

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgden ter plekke improvisatiestellingen: één improvisatiestelling werd bedacht en bekend gemaakt door televisiemaker en debatliefhebber Jort Kelder, over een vraagstuk waarover scholieren volgens hem dienen na te denken.

De scholieren hebben gedebatteerd over de volgende stellingen: 'Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen ISIS in Syrië' (finalestelling), 'arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen', 'de overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten', 'er zou een vettax moeten komen' (Improvisatiestelling Jort Kelder) en 'lidmaatschap van de Europese Unie is een voordeel voor Nederland' (Improvisatiestelling).

© Nationale Onderwijsgids