Normal_archieffoto

Uit heel Nederland hebben de dertig beste middelbare scholen zich geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op zaterdag 23 januari. De dertig scholen gaan op de Universiteit Utrecht verbaal strijden om de titel ‘Nederlands Kampioen’. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut.

Op zaterdag 23 januari verzamelen zich op Universiteit Utrecht 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben’’, aldus voorzitter Roderik van Grieken.

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke improvisatiestellingen: één improvisatiestelling zal op de finaledag door niemand minder dan bekend televisiemaker en debatliefhebber Jort Kelder worden aangekondigd.

De scholieren zullen onder andere in debat gaan over: 'Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen ISIS in Syrië', 'arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen' en 'de overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten'.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de beste debater van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren en de beste debater van het landelijke MBO debattoernooi 2015/2016 de unieke kans om als jongerenvertegenwoordigers onder leiding van Minister Ploumen deel te nemen aan de World Humanitarian Summit in Istanbul.

Tijdens de World Humanitarian Summit die plaatsvindt op 23 en 24 mei 2016 komen wereldleiders, het maatschappelijk middenveld, humanitaire organisaties, vertegenwoordigers van slachtoffers van crises en rampen en de private sector bijeen om oplossingen te zoeken voor de hoge humanitaire noden in de wereld. De jongerenvertegenwoordigers krijgen in Istanbul de kans om mee te denken over de humanitaire kwesties die tijdens de internationale top aan bod komen. 

© Nationale Onderwijsgids