Commissaris der Koning Max van den Berg geeft het startsein

De Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) heeft vorige week de vierde Smart Education Hub  van Nederland geopend. Dit programma is een initiatief van Samsung om onderwijsinnovatie te stimuleren. Een belangrijke ontwikkeling voor een krimpregio als Oost-Groningen, vindt lokale onderwijswethouder Boon van gemeente Oldambt. 

Het Smart Education Hub (SEH)-programma bevat drie onderdelen: Smart Classrooms, Smart Teachers en Smart Sharing. Op basisschool de Noordkaap wordt een Smart Classroom ingericht, vol devices als tablets, een smartboard en optimale Wifi. "We willen innovatief onderwijs bieden om leerlingen beter voor te bereiden op de vaardigheden van de toekomst. Onderwijs waarin de individuele leerling centraal staat en zij gestimuleerd worden om zoveel mogelijk uit zichzelf te halen," aldus SOOOG-bestuurder Jaap Hansen. Volgens onderwijswethouder Bard Boon van gemeente Oldambt is de Hub belangrijk voor de regio. “Voor een krimpregio als Oost-Groningen is het belangrijk dat wij een breed aanbod aan voorzieningen blijven bieden. Zoals kwalitatief goed én vooruitstrevend onderwijs. De opening van de Hub in onze regio draagt hier zeker aan bij.”

Het onderdeel Smart Teachers wordt gerealiseerd door leraren en bestuurders te trainen in het 'toekomstproof' maken van hun lessen door ICT en Social Media structureel op te nemen in het onderwijs. Via het online platform ‘Smart Sharing’ kunnen collega’s binnen en tussen Hubs ervaringen, best practices en inzichten met elkaar delen. 

Onder SOOOG vallen 24 openbare scholen uit het regulier onderwijs en 2 scholen uit het speciaal onderwijs in de gemeenten Bellingwolde, Oldambt en Pekela. Het SEH-programma wordt ook ingezet bij de Laurentiusstichting in Delft, Stichting Sint Josephscholen in Nijmegen en bij de Amsterdamse ASKO scholen. 

© Nationale Onderwijsgids