Normal_lezen_boek_school_leren_onderwijs

Vorige week werd bekend dat er een fout zou staan in een schoolboek over de Israëlische geschiedenis. Het boek is van uitgever Wolters-Noordhoff. Vorige week had de Israëlische onderwijsminister Bennett al telefonisch contact hierover met staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Maar Dekker geeft aan geen zeggenschap te hebben over de inhoud van lesmateriaal. Dat meldt de Telegraaf.

Bennett klaagde over passages in een vmbo-lesboek waarin oud-premier Begin wordt omschreven als 'terrorist en radicaal'. Verscheidene Israëlische media berichtten dat het boek onjuiste anti-Israëlische passages bevat en mogelijk bijdraagt aan ophitsing.

Tijdens een telefoongesprek tussen Dekker en Bennett legde de staatssecretaris uit dat in Nederland de overheid geen zeggenschap heeft over de inhoud van lesmateriaal. De Israëlische onderwijsminister zou zijn klachten moeten uiten tegen uitgeverij Noordhoff, zei Dekker. Volgens een woordvoerder van Bennett heeft de staatssecretaris toegezegd de zaak nader te zullen bekijken, maar Dekker stelt dat hij alleen de tekst opnieuw gaat bekijken, niet de hele zaak.

In Nederland bepaalt de overheid alleen wat een leerling moet weten tijdens het eindexamen, niet wat er in de studieboeken moet staan. Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie kwam gisteren met een aardrijkskundeboek van Thieme Meulenhoff voor het vwo waarin zou staan dat niet de Palestijnen, maar de Joden zich keerden tegen een opdelingsplan van de Verenigde Naties. Volgens Voordewind is het omgekeerde waar. Dekker gaat deze fout aan de uitgever voorleggen. 

© Nationale Onderwijsgids