Normal_onderwijs_schoolbord_

Het oprichten van een nieuwe middelbare school in Nederland wordt onmogelijk gemaakt. Bestaande scholen en gemeenten zouden zich verzetten tegen de komst van nieuwe scholen in het voortgezet onderwijs. De vrijheid van stichting zou in Nederland niet meer bestaan, omdat de overheid zulke zware eisen stelt aan nieuwe scholen, dat vrijwel niemand eraan kan voldoen, zegt Paul Zoontjes, hoogleraar onderwijsrecht aan Tilburg University. Dit meldt de Volkskrant.

Uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat er sinds 2004 slechts vijf nieuwe middelbare scholen zijn geopend door besturen die nog niet in een regio actief waren. Zeven nieuwe scholen zitten eraan te komen, zij hebben toestemming van het ministerie gekregen. Deze scholen starten later dit jaar of wachten tot de gemeente een huisvestingsbesluit neemt. Ben Mom van de Verenigde Bijzondere Scholen zegt dat dit slecht is voor het onderwijs. “Er is altijd vernieuwing nodig”, zegt Mom. “En vernieuwing komt eerder van nieuwkomers dan van bestaande besturen.”

Gemeenten en bestaande scholen zouden proberen nieuwe scholen tegen te houden, zegt Misha van Denderen, voorzitter van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs. Ze tekenen beroep aan tegen besluiten van het ministerie, vertragen procedures en stellen de definitieve beslissing over de huisvesting uit tot het laatste moment. “Overal is sprake van weerstand”, zegt Van Denderen. “Gemeenten vrezen dat bestaande scholen minder leerlingen trekken door de komst van een nieuwe school.”

De Onderwijsraad concludeerde in 2012 al dat het lastig is om nieuwe scholen te stichten. De raad wilde een systeem van richtingvrije scholenplanning, waarbij levensbeschouwing minder zou tellen. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zei eerder al deze mogelijkheid te willen onderzoek. Hij gaf aan hierbij ook naar huisvestingsproblemen te kijken. Voor de zomer wil Dekker de Kamer informeren op welke punten de wet volgens hem gewijzigd moet worden. 

© Nationale Onderwijsgids