Normal_examen_tentamen_leerling

Scholieren worden steeds geraffineerder in het sjoemelen met hun eindexamen. Zelfs ouders en surveillanten blijken weleens mee te werken aan de examenfraude. Dat zou blijken uit onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche onder tientallen middelbare scholen. Dit meldt de Telegraaf.

Over een maand zitten duizenden scholieren weer te zweten op hun eindexamens. In anticipatie daarop presenteert het recherchebedrijf de resultaten van het onderzoek aan het voortgezet en hogere onderwijs. Dat gebeurt vandaag tijdens een bijeenkomst over examenfraude en digitale gevaren. Hoffman concludeert dat scholen nog te weinig doen aan het voorkomen van toetsfraude. In het onderzoek kwamen geregeld dezelfde 'gaten' in de onderwijsomgeving aan het licht.

De vier meest voorkomende vormen van fraude zijn: diefstal van examens, afkijken bij elkaar, kopiëren van examens en identiteitsfraude. Zo ontdekte het onderzoeksbureau dat leerlingen in de docentenkamer foto's hadden genomen van examens met hun mobieltje. Ook kwam het voor dat surveillanten van uitzendbureaus examenvragen doorspeelden aan leerlingen of dat ouders betrokken waren bij de fraudepraktijken van hun kinderen.

© Nationale Onderwijsgids